Probleemoplossing; een andere aanpak

Probleemoplossing; een andere aanpak

Je herkent het vast wel, zo’n strategie- of teamontwikkeling sessie in een zaaltje met overal flip-over vellen aan de muur en een grote berg geeltjes op de tafels. Een klein deel van de deelnemers die actief deel neemt en fanatiek door elkaar praat. Het overgrote deel van de deelnemers zit met zijn telefoon te spelen of heeft in gedachten de kamer al lang verlaten.  Vrij vertaald, 20 procent van de mensen steken 80 procent van hun kennis en aandacht in de meeting.


Zou het niet mooi zijn als alle deelnemers aan de meeting 100% van hun aandacht en kennis inbrengen. Een “leaning in” meeting, 100/100!
Met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode (LSP) is dit mogelijk. Deze methode is mede ontwikkeld door LEGO om de interne strategie ontwikkeling te verbeteren. De methode maakt, zoals wellicht te verwachten, gebruik van LEGO elementen. Gedurende de sessie worden er verschillende 3D LEGO modellen gemaakt.

LSP is gebaseerd op recente kennis over neurowetenschap, systeemdenken, organisatieontwikkeling en game development. Het spreekt onze drie belangrijkste primaire representatiesystemen aan; visuele, auditief tonale en kinesthetische representatiesysteem. Hierdoor worden meer mensen geprikkeld deel te nemen aan de meeting.


Basis vooronderstellingen LSP
LEGO SERIOUS PLAY is gebaseerd op een set van basis vooronderstellingen over leiderschap en organisaties. Deze vormen de basis van de methode:

  • Leiders hebben niet alle antwoorden. Hun succes is afhankelijk van alle inbreng uit de organisatie.
  • Mensen willen van nature een bijdrage leveren, een onderdeel zijn van een groter geheel en verantwoordelijkheid nemen.
  • Duurzame business modellen bereik te door iedereen mee te laten denken en zijn visie te laten delen.
  • Redenen waarom teams suboptimaal werken is dat kennis en vaardigheden van de leden niet volledig worden benut.
  • De wereld om ons heen in complex en veranderlijk.

Het proces
De methode is gebaseerd op het vier stappen tellende basisproces. Dit proces is in feite de sourcecode van LSP en zorgt voor een succesvol verloop.

  1. Posing the question; De procesbegeleider introduceert de uitdaging, beknopt en helder. Belangrijk hierbij is dat er niet één enkele oplossing is.
  2. Construction; De deelnemers bedenken wat ze weten en kunnen verzinnen over het vraagstuk. Met het beschikbare LEGO materiaal bouwen ze een model en maken een verhaal die het model beschrijft.
  3. Sharing; Na het bouwen van een model, delen de deelnemers het verhaal/metafoor achter het model.
  4. Reflecting; Om de verhalen beter te begrijpen en te onthouden worden deelnemers aangemoedigd om te reflecteren wat ze in het model zien en wat ze in het verhaal gehoord hebben.

“we weten veel meer dan we weten dat we weten”

Waarom LEGO SERIOUS PLAY?
Wellicht vraag je na het lezen van dit artikel, je nu af waarom LSP een goede methode voor jouw uitdaging. Aan de basis van het antwoord op deze vraag zit de basis aannamen; we weten veel meer dan we weten dat we weten en de wereld om ons heen is niet lineair en voorspelbaar.
Alleen als we uitspreken wat we weten en wat we kunnen bedenken, kunnen we onze omgeving verbeteren consistent met onze eigen waarden. Hierbij kan LSP perfect helpen.

Onze handen zijn met ongeveer 75% van onze brein verbonden, je handen zijn in dit opzichten eigenlijk een verlengstuk van je brein. Wanneer we onze handen gebruiken bij het leren, dan komt er van binnen een gecompliceerd proces op gang. Dit proces help om gedachten en ideeën die we met onze handen maken beter met elkaar te delen in meer details. Een ander voordeel is dat deze verhalen beter onthouden en begrepen worden. Door het LSP proces kan je, ‘denken door je vingers’. Het helpt inzichten, inspiratie en verbeelding te uiten.

LSP is gebaseerd op het geloof dat iedereen iets waardevols en unieks heeft in te brengen bij een discussie en oplossing. Bij traditionele meeting zijn het meestal de verbaal sterke mensen die de boventoon voeren, waardoor andere onder gesneeuwd raken. Met de aanpak van de LSP methode wordt het speelveld weer in balans gebracht en krijgt iedereen de tijd die hij verdient.


Binnenkort volgt een nieuw artikel waarin ik verder in ga op LSP. Wil je na het lezen van dit artikel, nu al meer weten over hoe de LEGO® SERIOUS PLAY® methode jouw IT-afdeling of team kan helpen bij lastige vraagstukken? neem gerust contact met me op.

In dit artikel geef ik een mogelijke optie om gefaciliteerd sneller, eenduidig en vooral leuker tot de kern van een probleem/uitdaging te komen. Met behulp van LEGO blokjes, wie is er niet groot mee geworden.