Ultieme eenvoud leidt tot helderheid

Na de documentaire “Jiro Dreams of Sushi” weer eens bekeken te hebben, viel mij op hoeveel overeenkomsten er zijn met ons werk in de IT-sector. Een mooie documentaire over vakmanschap, aandacht en eenvoud.

De documentaire geeft een mooi inkijkje in de wereld van Jiro, een 85 jarige Japanse Sushi-meester, in zijn zoektocht naar perfectie. Door hard te werken met aandacht & toewijding en kritisch te zijn op zichzelf & zijn team, heeft hij 3 Michelinsterren bemachtigd.

Vijf eigenschappen van een goede chef-kok
Gedurende de documentaire worden er vijf eigenschappen beschreven waar een goede chef-kok aan moet voldoen:

  1. Neem je werk serieus en presteer op het hoogste niveau
  2. Probeer altijd beter te worden in wat je doet
  3. Werk schoon en zuiver
  4. Wees ongeduldig, eigenwijs en een klein beetje een drammer
  5. Doe alles wat je doet met passie en toewijding

Deze eigenschappen zijn denk ik niet alleen van toepassing op een chef-kok, maar op iedereen die plezier heeft in zijn werk en zichzelf wil verbeteren. Iedereen wil zich in meer of mindere mate verbeteren. Waar de een zich wellicht op de golfbaan wil verbeteren door zijn handicap te verlagen, wil de ander zich tot de top van zijn vakgebied opwerken. In beide gevallen is het verstandig je ‘werk’ serieus te nemen om tot dat hogere niveau te komen. De tweede eigenschap is hier nauw aan verwant; het streven om altijd beter te worden. We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘stilstand is achteruitgang’. Door jezelf te verbeteren, verfijn je je vaardigheden en vakmanschap.

Werk schoon en zuiver; deze eigenschap interpreteer ik iets breder voor andere beroepen. Doe je werk zonder verborgen agenda’s en transparant voor de mensen waar je mee samenwerkt.


Wees kritisch op je eigen werk en dat van je team, dit helpt je om beter te worden. Een tikkeltje eigenwijze houding met een vleugje ongeduld helpt je om op een andere manier naar een situatie te kijken om zo tot creatieve oplossingen te komen. Meelopers en jaknikkers helpen een organisatie niet naar een hoger niveau.

Met passie en toewijding gaat alles groeien. Verzorg een plant met aandacht en deze zal bloeien. Zo geldt dat ook voor projecten, processen en afdelingen. Het blijft uiteraard wel van belang om deze toewijding aan de juiste zaken te besteden (doeltreffend en doelmatig te blijven).

De aanpak van Enso sluit erg goed aan bij de vijf bovengenoemde eigenschappen. De Enso (cirkel in het Japans) staat onder andere voor vakmanschap, finesse en leiderschap. Als Enso streven we naar beweging en ontwikkeling voor de medewerkers en de organisatie, door mensen, processen en IT goed op elkaar aan te laten sluiten. Kortom, we versterken en verbinden.

Eenvoud
Tot slot wil ik nog even terugkomen op de titel van dit stuk: ‘Ultieme eenvoud leidt tot helderheid’.
Een veelvoorkomende oorzaak van het mislukken van (IT-)projecten is de vaak onnodige complexiteit van de oplossing. Deze complexiteit resulteert dan vaak in inflexibiliteit, onvoorspelbaarheid en hoge kosten. Een andere manier om projecten aan te pakken is vanuit de eenvoud, net zoals bij goede sushi. Enkele ingrediënten voor hoog niveau (onder andere rijst en verse vis), maar verder geen poespas.